Raymond R. answered • 12/06/19

EXCEL and Data Analytics Coach

First, what do we know:

It takes 2 minutes to fill aquarium A

Aquarium A dimensions are 9 inches long by 12 inches wide by 14 inches tall.

Aquarium B dimensions are 29 inches long by 30 inches wide by 32 inches tall

What do we want to know: How long with it take to fill Aquarium B?

What we need to do:

Assume the fill rate from the hose will remain constant.

Calculate the fill rate of Aquarium A in two steps:

Step 1: Calculate the volume of Aquarium A

The equation for volume is w x l x h

So the volume is 9 in x12 in x 14 in = 1512 cubic inches

Step 2: Calculate the fill rate of Aquarium A

Fill rate = Volume/Time

Fill rate - 1512 cubic inches / 2 minutes = 756 cubic inches/minute.

Now that we know the fill rate, we can calculate the time to fill Aquarium B in two steps.

Step 1: Calculate the volume of Aquarium B

The equation for volume is w x l x h

So the volume is 29 in x 30 in x 32 in = 27,840 cubic inches

Step 2: Calculate the time to fill Aquarium B

The equation is : Time = Volume/Fill Rate

So the time is: Time =27,840 cubic inches / 756 cubic inches/minute = 36.8 minutes