Nathan B. answered • 03/07/15

Tutor

5
(20)
Elementary and Algebraic skilled

steamboat = s

freighter = f

s = 14

^{km}/_{h}+ fNow to use what we know:

192km = 14

^{km}/_{h}+ 150kmWe need to figure out just how much time it took for them to travel those distances so we can extrapolate how fast their going. In other words, they traveled for 'x' number of hours.

Move the 150 to the other side:

(42km = 14

^{km}/_{h}) / 14^{km}/_{h }Here we're isolating our time spent because when dividing

^{km}/_{h}, we end up multiplying to the other side^{h}/_{km}, which will cancel the kilometers traveled and tell us the*time*traveled.42/14 = 3

So 3 hours traveled for them to go 192 and 150 km respectively

192 / 3 = 64 km

150 / 3 = 50 km

64 km - 50 km = 14 km, which is the specified difference of speed, so:

steamboat = 64 km/h and

freighter = 50 km/h