0

# two boats leave the harbor at 9:00 am. Boat A sails north at 20 km/hr. Boat B sails west at 15km/hr. 158, How far apart are the two boats at noon?

two boats leave the harbor at 9:00 am. Boat A sails north at 20 km/hr. Boat B sails west at 15km/hr. 158, How far apart are the two boats at noon?        helpppp

is it 105km?

Not quite. Did you get a distance of 60 km traveled by boat A and 45 km traveled by boat b? And did you then apply the Pathagorean formula (a2 + b2 = c2)?

I get the distance right for both and then I added them that's how I got 105, but if I do the Pythagorean formula I get 75 km apart, is this the right answer?

Yes! Very good!

### 2 Answers by Expert Tutors

Kate K. | Let's Work Together: You Can Succeed With the Right Tools and TutorLet's Work Together: You Can Succeed Wit...
5.0 5.0 (953 lesson ratings) (953)
0

North bound : 20km x 3 hours = 60 KM. west bound 15km x 3 hours = 45 km. Now 60^2 + 45^2 = 3,600+ 2025 = 5625. Square root of 5,625 =75. they are 75 km apart. (using the Pythagorean theorem)

John R. | Physics and Math Tutor – Kind, Easy-going, PatientPhysics and Math Tutor – Kind, Easy-goin...
4.8 4.8 (132 lesson ratings) (132)
0

Be sure to apply the Pythagorean formula: the length of the hippopotamus (hypotenuse) squared is equal to the sum of the squares of the lengths of the legs.

c= √(a2 + b2)