Search 72,587 tutors
FIND TUTORS

Additional metric basic CLEP Chemistry review questions

1. Which of the following physical state demonstrates a very low kinetic energy?

(A) Liquid state

(B) Solid state

(C) Gaseous state

(D) All of the above

(E) None of the above

2. Which physical state respectively demonstrates: 1) a very high kinetic energy and 2) no movement of particles?

(A) Solid state and solid state

(B) Liquid state and solid state

(C) Gaseous state and solid state

(D) Solid state and gaseous state

(E) None of the above

3. According to the metric system, 2m= 20 ...

(A) mm

(B) cm

(C) dm

(D) Km

(E) None of the above

4. According to the metric system, 2L= 2000 ...

(A) mL

(B) kL

(C) dL

(D) cL

(E) None of the above

5. According to the metric system, the following (2 s = 2 x 109 ... and 2 s = 2x 1012 ...) are respectively correct:

(A) ps and µs

(B) Gs and ns

(C) µs and ps

(D) ns and ps

(E) None of the above

6. If a 15.0 mL test tube measures 10cm, what is the length in meter?

(A) 10.0m

(B) 1000 m

(C) 1.0 m

(D) 0.10m

(E) None of the above

7. If an automobile airbag inflates in 20 µs, what is the time in seconds?

(A) 20,000,000 s

(B) 0.00020 s

(C) 0.000 020 s

(D) 20,000 s

(E) None of the above

8. If a stick measures 176 cm, what is the length in decimeters?

(A) 17.6 dm

(B) 1760 dm

(C) 17,600 dm

(D) 1.76 dm

(E) None of the above

9. If a glass marbles weights 2000 mg, what is the mass in centigrams?

(A) 200 cg

(B) 20,000 cg

(C) 20.00 cg

(D) 2.000 cg

(E) None of the above

10. A can of Pepsi contains 356 ml, what is the volume in deciliter?

(A) 3.56 dL

(B) 0.356 dL

(C) 35.6 dL

(D) 3560 dL

(E) None of the above

11. The density of water at 4 0C is 1.00g/cm3. What is the density in g/cm3?

(A) 4.00 g/cm3

(B) 16.00 g/cm3

(C) 64.0g/cm3

(D) 3.00 g/cm3

(E) 1 g/cm3

12. A 10.0 cm3 volume of beer has a mass of 8.00 g. What is the density of the alcohol in grams per cubic centimeter?

(A) 0.080 g/cm3

(B) 8.00g/cm3

(C) 80.00g/cm3

(D) 0.0008g/cm3

(E) 0.8 g/cm3

13. The diameter of a softball is 9.8 cm. What is the diameter in millimeters?

(A) 0.98 mm

(B) 0.098 mm

(C) 9800 mm

(D) 980 mm

(E) 98.0 mm

14. Which of the following chemical elements corresponds to the symbol N?

(A) Nitrium

(B) Nasium

(C) Nepturnium

(D) Nickel

(E) None of the above

15. Which of the following elements corresponds to the symbol I?

(A) Indiana

(B) Iodine

(C) Iron

(D) Indium

(E) None of the above

16. Which of the following describes a substance in the solid physical state?

(A) The substance has a constant volume

(B) The substance compresses very insignificantly.

(C) The substance has a fixed shape

(D) All of the above

(E) None of the above

17. Which of the following describes a substance in the gaseous physical state?

(A) The substance compresses significantly.

(B) The substance has a variable volume

(C) The substance has a variable shape

(D) All of the above

(E) None of the above

18. What is the term used for a change of state from a solid to a liquid?

(A) Freezing

(B) Vaporization

(C) Melting

(D) Condensing

(E) None of the above

19. What is the term for a change of state from a liquid to a gas?

(A) Freezing

(B) Vaporization

(C) Melting

(D) Condensing

(E) None of the above

20. What is the term for a change of state from a solid to a gas?

(A) Vaporization

(B) Condensation

(C) Sublimation

(D) Deposition

(E) None of the above

21. What is the term for a change of state from a gas to a liquid?

(A) Freezing

(B) Vaporization

(C) Melting

(D) Condensing

(E) None of the above

22. What is the term for a change of state from a liquid to a solid?

(A) Freezing

(B) Vaporization

(C) Melting

(D) Condensing

(E) None of the above

23. If the radius of a potassium atom is about 2.3 x 10-7 mm, what is the radius in µm?

(A) 2.3 x 10-5 µm

(B) 2.3 x 10-16 µm

(C) 2.3 x 10-4 µm

(D) 2.3 x 10-10 µm

(E) None of the above

24. If the radius of a silicon atom is about 1.2 x 10-8 cm, what is the radius in nm?

(A) 1.2 x 10-1 nm

(B) 1.2 x 10-15 nm

(C) 1.2 x 103 nm

(D) 1.2 x 10-10 nm

(E) None of the above

25. Which of the following English-metric equivalents is correct?

(A) 1 qt=946 mL

(B) 1in. = 2.54 cm

(C) 1lb= 454 g

(D) all of the above

(E) None of the above

26. Which of the following conversion factors is derived from 3600s= 1h?

(A) 1s/3600 h

(B) 1 h /1s

(C) 3600 h /1 s

(D) 3600s/3600h

(E) None of the above

27. The density of a liquid is 0.5g/ml. What is the mass of 10.0 ml of that liquid?

(A) 0.5 g

(B) 5 g

(C) 50 g

(D) 500 g

(E) 5000 g

28. What are the freezing and boiling points of water on the Celsius scale?

(A) 00C and 273 0C

(B) 3730C and 2730C

(C) 370C and 1000C

(D) 00C and 1000C

(E) -10C and 1000C

29. What are the freezing and boiling points of water on the Kelvin scale?

(A) 0 K and 100 K

(B) 0 K and 273 K

(C) 100 K and 273 K

(D) 100 K and 473 K

(E) 273 K and 373 K

30. When applying your significant figure formula, (5.15 cm) (2.3 cm) = 11.845 cm2 would be reported as:

(A) 12 cm2

(B) 11.9 cm2

(C) 11.84 cm2

(D) 11.845 cm2

(E) None of the above

Key: 1.B 2.C 3.C 4.A 5.D 6.D 7.C 8.A 9.A 10.A

11.E 12.E 13.E 14.E 15.B 16.B 17.D 18.D 19.C 20.C

21.D 22.A 23.C 24.A 25.D 26.E 27.B 28.D 29.E 30.A