Search 75,858 tutors
Ask a question
0 0

## A ship's crew of 50 has a supply of drinking water

for 30 days such that each member of the crew would get 2 quarts per day. If 250 gallons become contaminated after the 10th day and cannot be used for drinking, how many quarts will each crew member get per day for the rest of the trip?
Tutors, please sign in to answer this question.

# 2 Answers

One can use conversions to quarts

Initial supply = 50 CM * 2 qt/(day * CM) * 30 days  = 3000 qts

In 10 days the crew consumed:  50*2*10 = 1000 qts
Loss due to contamination is:     250 gal * 4 qts/gal = 1000 qts

Remaining H2O Supply (qts) = 3000 - ( consummed + loss to contamination) = 3000 - 2000 = 1000 qts

Remaining days = 20

Remaining Daily supply (assuming dispensing the same amount each day) = 1000/20 = 50 qts / day

Assuming each crew member gets the same proportion then 50 qts/ day divided by 50 CM = 1 qt / day
Initial amount 50*30*.5=750gallons
This amount is depleted by 50*.5=25 gallons per day
So the amount at any time t =750-25*t, after the 10th day the amount is 750-250=500gal now if 250 gal are not useable then there is only 250 gallons left for the remaining 20 days which is 12.5 gal/day when divided by 50 crew members gives .25 gal each or 1 quart each for the remaining 20 days.

Jim