4/5*1500

4*1500/5

4*300

1200

My aunt splits her Christmas fund amongst all of her nieces and nephews. My aunt has 4 nieces and 1 nephew. If my aunts Christmas fund is 1500 dollars, how much will the girls get?

5/5=1 this represents a whole. There are five people total.

4/5 are girls and 1/5 is a boy. four out of five are girls and one out of five is a boy.

1/5+4/5=5/5=1.

The girls receive 4/5*1500

4*1500/5=4*300=1200

The girls will get 1200 dollars this year.

How much will each girl get?

Since there is 1 out of four girls, each girl will receive

1/4*1200=1200/4=300

Each girl will receive 300 dollars this year.

The eighth grader can be challenged by converting the problem to a commission based problem.

Your friend handed you 150 shirts. Your friend paid 150 dollars for the shirts. You have agreed to a payment of 20 percent of the total amount made today. You sold the shirts for 10 dollars each. How much will you be paid?

20 percent is the same as 20 out of 100 or 1 out of five.

Since you made 1500 dollars, you will be paid 1/5 of 1500 or 1/5*1500=1500/5=300

You made 300 dollars today for the 150 shirts you sold.

Your father hands you 150 shirts. Your father asks for 20 percent of your total amount made. You sell the shirts for 1500 dollars. What is your profit from shirt sales?

You will receive 80 percent. 80 percent is 80/100=4/5

4/5*1500=4*1500/5=4*300=1200

Your profit from shirts sales is 1200 dollars.